Va asteptati ca atunci cand faceti curatenie sa iasa totul bine, nu-i asa? Dar daca din graba sau pentru ca nu aveti unele informatii totul iese de-a-ndoaselea? Cati dintre cei care fac curatenie „pe cont propriu” stiu s-o faca exact ca la carte?

Specialistii nostri va ofera cateva sfaturi utile pe care le puteti folosi oricand cu succes. Pentru ca intotdeauna este mai bine sa preveniti decat sa reparati, iata care sunt cele mai comune 10 greseli din curatenie:

1. Faceti curatenie fara un plan.

Atunci cand aveti un plan de curatenie totul merge mai repede si cu mai putin efort. Faceti o curatenie « la minut » sau una generala ? In primul rand tot ce veti folosi la curatenie trebuie adunat intr-un loc ca sa nu faceti la fiecare minut curse prin casa dupa o solutie, o carpa de praf sau un burete. Apoi, trebuie sa stiti ca se incepe cu ultima camera si de sus in jos. Nu aspirati covorul si apoi va cocotati pe scara sa curatati lampadarul sau sa indepartati panzele de paianjen. Daca definiti foarte bine cat timp aveti la dispozitie si cat vreti sa faceti, atunci nu mai trebuie decat sa va organizati.

2. Nu asteptati suficient pentru ca solutiile pe care le pulverizati sa-si faca efectul.

Graba strica treaba – este proverbul care se aude cel mai des in curatenie. Daca pulverizati pe aragaz o solutie de indepartat grasimea, nu o stergeti in secunda doi pentru ca nu si-a facut efectul. Ca sa nu asteptati in fata aragazului, faceti curatenie in sertarele unui dulap, de exemplu.  Sau daca folositi o substanta detartranta…Stim ca in reclamele TV totul e simplu: fas si gata, mainile elegante ale gospodinei au eliminat, usor, cu un burete toata mizeria. Ar costa prea mult reclama daca ar fi inclus si timpul in care solutia trebuie sa isi faca efectul, nu?

3. Nu spalati perna/plapuma.

Dormim pe ele, citim, uneori si mancam pe ele dar ne gandim mai rar sa le si spalam. E de ajuns ca schimbam fata de perna sau de plapuma? Nu. In ele intra acarieni, acele organisme microscopice care se hranesc cu celule de piele moarta de care noi scapam tot timpul. Covoarele, saltelele, pernele si praful din incaperile calduroase sunt mediul ideal de dezvoltare al acarienilor. O saltea obisnuita poate contine intre 10.000 si 100.000 de acarieni.

Deci nu uitati de perne si de plapuma si spalati-le urmand indicatiile de pe eticheta.

4. Faceti curatenia fara manusi de protectie.

Produsele de curatenie sunt toxice si ataca pielea. O spun toti medicii si ar trebui sa fie un argument suficient.  De aceea manusile nu trebuie sa lipseasca din kitul de curatenie. Substantele toxice nu ataca doar pielea, dar intra si in organism.

5. Spalati geamurile in bataia razelor soarelui.

Caldura, soarele ne dau o nota de buna dispozitie in care ne vine cheful de spalat geamuri. Dar e cel mai prost moment ales. Din cauza razelor fierbinti ale soarelui, solutia de curatenie se usuca foarte repede si lasa urme. In plus, devine lipicioasa si atrage praful, asa ca asteptati cand afara e innorat sau cand se face seara.

6. Nu dezlipiti banda protectoare de pe geamurile termopan.

Geamurile termopan au fost instalate demult dar banda protectoare nu a fost dezlipita. De ce? Unii proprietari care ne-au chemat in ajutor ne-au spus ca nu au inlaturat-o pentru ca au crezut ca le protejeaza mai bine rama geamului, desi au recunoscut ca este inestetica. In bataia soarelui insa, lipiciul benzii intra in porii ramei si nu va mai putea fi inlaturat decat cu un produs profesional pe care, in general, il au doar firmele de curatenie.  Si nu vreti sa platiti pentru ca n-ati scos la timp o banala banda, nu-i asa ?

7. Pulverizati solutii de mobila pe suprafete care nu au fost sterse de praf.

Din nou graba strica treaba…Inainte de a folosi un produs destinat mobilei, trebuie sters praful, altfel nu veti obtine decat un cockteil de praf cu aroma de lamaie, intins generos pe o suprafata stearsa si aparent curata. La cateva minute, daca veti testa cu degetele veti lua o noua portie de praf.

8. Frecati suprafetele emailate cu substante abrazive.

Cada, mai ales cea din acril sau compozit, ramane cu urme pe viata daca a fost stearsa cu substante abrazive, care intr-adevar elimina murdaria dar in acelati timp va scapa si de luciu!

9. Folositi nepotrivit „ajutoarele in curatenie”

Buretele de bucatarie nu este bun si pentru spalarea chiuvetei de la baie. Carpa de sters praful nu este buna si pentru televizorul LCD sau pentru ecranul laptopului. Laveta de curatat cuptorul nu se foloseste si pentru frigider. “Imprumuturile” de acest gen nu sunt indicate. Este bine sa aveti in casa atat lavete din microfibre, cat si carpe obisnuite si lavete speciale – cum sunt cele pentru ecrane.  Toate acestea insa trebuie bine spalate dupa folosire si daca este cazul aruncate – si ne gandim aici la buretii de bucatarie care absorb o multime de bacterii. Cam 20 de milioane. Deci nu va sfiiti sa scapati de ei !

10. Nu cititi etichetele produsului.

Fie ca scrie prea mic, fie ca sunt termeni greoi, etichetele solutiilor de curatenie sau cartile care insotesc mobila, electrocasnicele etc nu sunt pe lista de lectura a celor care le cumpara. De exemplu, un cuptor. Cum se curata ? Cel mai bine spune cartea care insoteste aragazul. Sau cat dintr-un produs de albit sa folositi. Mai mult nu inseamna mai eficient, ci dimpotriva.

Citirea informatiilor oferite de producatori este esentiala.  Luati-le in seama!

Succes! Si nu uitati: noi va stam la dispozitie oricand!