Covorul/mocheta spre deosebire de alte materiale si tesaturi, suporta foarte bine murdaria, de aceea ai impresia ca, daca pare curata, nu trebuie sa o speli. Arunca o privire mai atenta asupra fibrelor si vei descoperi ca stratul superior este acoperit cu praf, iar din loc in loc mici pete uscate ofera un aspect neingrijit mochetei. Sa nu mai vorbim despre culorile terne, care in loc sa infrumuseteze spatiul, ii dau un aer batranicios. Este clar, se impune o curatare mocheta, pentru revitalizarea culorilor si improspatarea fibrelor.

Sunt cateva substante aparent inofensive, care nu ar trebui folosite niciodata in acest proces.

1. Detergentul de rufe

A spala hainele si a spala mocheta sunt doua lucruri total diferite, motiv pentru care nu poti folosi una si aceeasi solutie. Detergentul de rufe poate da rezultate excelente in eliminarea petelor de pe haine, insa nu actioneaza la fel de bine si pentru mocheta. De cele mai multe ori, detergentul de rufe produce o cantitate prea mare de spuma, pe care va trebui sa o inlaturi cu apa.

Odata ce maresti cantitatea de apa, risti sa „inunzi” fibrele mochetei, sa impingi murdaria spre interior si, pe deasupra, sa stai cu mocheta uda cateva zile la rand. Evident, mirosul ranced va aparea negresit, iar mucegaiul are si el conditii excelente de dezvoltare.

O spalare a mochetei cu detergent de rufe se poate dovedi un esec total. Nu te obosi! Mai bine suna o firma de curatare in Bucuresti. Echipa instruita si experimentata va folosi doar substante eco si prietenoase cu fibrele mochetei, pentru a le prelungi viata, nu pentru a le distruge.

2. Inalbitorul

Chiar daca ai o mocheta deschisa la culoare, evita cu orice pret sa o cureti cu inalbitor, fie el si diluat cu apa. Inalbitorul nu curata petele de pe covor, mai ales daca vorbim despre pete serioase de grasime, vin, sosuri sau alte lichide lipicioase. In schimb, poate foarte usor sa produca decolorarea zonelor unde este aplicat.

Daca apelezi la servicii de spalare covoare, trebuie sa stii ca tot procesul este mecanizat si se realizeaza cu monodisc, prin tehnica de injectie-extractie. Detergentul activ va fi impregnat in mocheta, dupa care va fi aspirat odata cu toata murdaria. Astfel, mocheta se va usca foarte repede, iar culorile vor fi improspatate.

Cat de bine iti cunosti mocheta?

Acum ca ti-ai dat seama ca nu mai poti amana spalarea mochetei, trebuie sa decizi ce varianta alegi: incerci sa o cureti pe cont propriu sau apelezi la o firma de curatenie. Prima varianta are mai multe dezavantaje pentru tine. Vom enumera doar cateva dintre ele:

  • ai nevoie de produse speciale de curatat, pentru care vei face un drum pana la magazin, deci vei irosi timp pretios;
  • cele mai multe astfel de produse din comert contin substante chimice care iti pot provoca iritatii si eczeme;
  • curatarea mochetei iti va lua mult timp, pentru ca murdaria este intarita si nu poate fi eliminata decat dupa frecari intense. Si nici macar atunci nu ai siguranta ca munca ta a dat rezultate;
  • risti sa distrugi mocheta. De ce? Pentru ca exista mai multe tipuri de mochete. Unele au fibre scurte, altele au fibre lungi, unele au fibre naturale, altele au fibre sintetice, iar clasificarea poate continua. Fiecare mocheta are caracteristicile ei, iar daca nu le cunosti, ai sanse mari sa strici o strici.

Prin comparatie, daca recurgi la o firma de curatenie, poti scapa de toate grijile de mai sus. Specialistii stiu exact cum sa curete mocheta pentru a o face sa arate ca noua in cel mai scurt timp posibil.